inschrijven

502-Why-has-God-given-us-a-free-will-ingress.jpg

Vrije Wil: Illusie of Realiteit?

STUDIEDAGEN OP 1 OF 8 DECEMBER 2018

Onderwerp en lesgevers

Hoe vrij zijn wij? Zijn we de denkers van onze eigen gedachten, de auteurs van onze eigen handelingen? Zijn we ultiem verantwoordelijk voor onze handelingen? Welnee, antwoordde de klassieke fysica. Alles wat gebeurt ligt onontkoombaar vast. Immers, de natuur wordt door wetten geregeerd, en de mens is een deel van de natuur. De vrije wil is een illusie.

Maar hoe zeker is dat? Zijn de natuurwetten toereikend om het gedrag van complexe systemen, zoals het menselijk lichaam, te determineren? En wat zegt de moderne fysica hierover? Anderzijds is de mens een moreel wezen, en denken velen dat je vrij moet kunnen handelen om je moreel te kunnen gedragen.

Maar hoe juist is dat? In onze zoektocht naar antwoorden moeten we ons oor niet enkel te luisteren leggen bij de fysica, maar ook bij de filosofie.

Wie?
Dr. Gerard Bodifee en dr. Pieter Thyssen behandelen elk het onderwerp vanuit hun visie.

Wanneer?
Op zaterdag 1 en 8 december 2018 telkens van 9.30u. tot 17.00u.

Waar?
De studiedagen vinden plaats in de Mgr. Romero-zaal (lokaal 02.10) Maria-Theresiacollege, Sint-Michielsstraat 6, 3000 Leuven Parking: Naamsestraat of Ladeuzeplein

Praktisch:
De deelnameprijs bedraagt 50,00 euro. In deze prijs is de koffie tijdens de pauzes inbegrepen. Een lunch is niet inbegrepen. Er is een middagpauze voorzien van 12.30u. tot 14.00u. Het aantal deelnemers is beperkt tot 40.
Voor vragen kan u terecht bij Ivonne Jansen: huisvoorfilosofie@outlook.com.

Pieter en Gerard aan het werk tijdens een workshop over de vrije wil